Den här webbplatsen använder cookies för att hjälpa dig att ge dig den bästa upplevelsen när du besöker vår hemsida. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du vår användning av dessa cookies.
Känner du Inger Rålenius? I så fall är du inte ensam. Under alla år som rådgivare på Dyslexiförbundet har hon träffat tusentals personer. Hon kommer ihåg de flesta, men om du möter henne på gatan så är det inte säkert att hon känner igen dig. Hon har nämligen lite svårt att minnas ansikten.
Linnéa Krylén är barnboksförfattaren som blev expert på molnskådning. Det är inte alla som vet att Linnéa en gång behövde kämpa med läsning och stavning.
Olof Wretling tyckte om att berätta redan som barn, men hämmades av att hans uppsatser blev röda som prickiga korvar. Som vuxen gjorde han succé med föreställningen Diagnoserna i mitt liv och tycker att det vore bättre att acceptera att människor är olika istället för att sätta diagnoser på allt som avviker från normen.
Det är coolt att ha dyslexi! Så säger Moa Oberst som är 18 år och går sista året på gymnasiet. Men när hon gick på högstadiet såg det annorlunda ut. Då fick hon så ont i magen av de nationella proven att hon åkte in på sjukhus.
Joakim Uppsäll Sjögren gick med i Dyslexiförbundet 2002 för att bli cirkelledare i digitala verktyg. Då var det inte många som visste att det fanns talsyntes i datorn. Idag är tekniken i stort den samma, men rösterna har blivit avsevärt mycket bättre.
Ulla Föhrer blev logoped i mitten av 1970-talet. Hon arbetade länge som universitetsadjunkt vid logopedutbildningen på Karolinska Institutet. Hennes område var barn med sen språk- och talutveckling och så småningom även dyslexi. Under den tiden blev logopedutbildningen fyraårig, för att utökas med kunskap kring dyslexi.
Lina Axelsson Kihlblom är grundskolechef i Haninge. Hennes uppgift är att se till att kommunens barn lär sig vad de behöver. Den utmaningen kräver en person som är orädd för förändringar. Någon som Lina.
Om ett och ett halvt år planerar Sven Yrvind att ge sig ut på sitt livs längsta resa. I ungefär 300 dygn ska han segla i egenbyggd båt utan att gå iland. Målet är Västerviks antipod på andra sidan jordklotet – en plats mitt ute i Södra ishavet